Upravit stránku

BÉR ITALSKÝ

Bér italský, čirok a proso patří mezi tzv. C4 plodiny, jejichž význam raketově roste z důvodu nastávajících
klimatických změn. Jejich rychlý růst, tolerance k suchu a výživné hodnoty jsou na zajímavé úrovni.
Tyto plodiny snáší nejen chudší půdy, ale i vysoké teploty. Semena jsou schopna vyklíčit i v relativně
suché půdě, což je velkou výhodou v letních směsích meziplodin pro „Greening“. České odrůdy béru
italského i čiroku, jsou-li pěstovány na zrno, jsou velmi rané v dozrávání. Zrna všech odrůd jsou zajímavá
nutriční kvalitou a hodí sen i pro bezlepkovou dietu. Bér má mj. i vyšší obsah selenu a vitamínů. Všechny
odrůdy mají využití jako suchu odolné meziplodiny.

RUBERIT
Odrůda vyšlechtěná Ing. Jiřím Hermuthem
Registrace ÚKZÚZ v roce 2015. Zrno okrové barvy
Vyniká výnosem biomasy, velmi dobrý výnos je i zrna
Sklízí se seno, siláž (po sklizni obrůstá), nebo na zrno
Vynikající jako meziplodina

RUCEREUS
Žlutozrnná odrůda, šlechtitel Ing. Jiří Hermuth
Registrace ÚKZÚZ v roce 2017
Vyniká výnosem zrna i biomasy, výborná meziplodina
Sklízí se na zrno, seno, nebo siláž (po sklizni obrůstá)

Šlechtitel a majitel odrůd: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. SEED SERVICE s.r.o. je držitelem výhradního licenčního zastoupení odrůd.