- „HSG“ = „High Sugar Grass“ jílky mají obsah cukrů zvýšený o 30 %.
- Nejefektivnější je zařazení do pastvin, ale lze je využít i na senáž.
- Odrůdy prověřené i množené v podmínkách ČR – AberDart, AberAvon.
- Vhodné do nižších a středních poloh.
- Jsou zařazeny v TOP pastevních směsích SEED SERVICE s.r.o.
Vědci z univerzity v britském Aberystwyth (IGER) zjistili, že u trav vysokým obsahem karbohydrátů (cukrů) rozpustných ve vodě dochází k jejich výrazně efektivnějšímu využití hovězím dobytkem. Při pastvě běžných trav hovězí dobytek nebo ovce využijí pouze okolo 20% NL z rostlin. Větší část dusíku je ztracena ve fekáliích a moči.
Výsledkem je ztráta peněz i vyšší zatížení životního prostředí. Hlavním důvodem ztrát je rozdílná rychlost rozkladu (uvolnění) energie a bílkovin v píci. Bílkoviny jsou v bachoru rychle odbourány a v případě, že v bezprostřední blízkosti chybí energie, mikrobi nemohou využít více dusíku pro syntézu bachorové bílkoviny. Ten se následně ztrácí do exkrementů. Stěny travních buněk jsou složeny z jednoduchých karbohydrátů (cukrů), celulózy, hemicelulózy a ligninu. Ačkoliv jsou tyto komponenty s výjimkou ligninu rozložitelné, jejich rozklad trvá delší dobu.
V době, kdy je energie ze stěn k dispozici, je travní bílkovina již dávno rozložena. Ve vodě rozpustné cukry jsou ve vakuolách uvnitř rostlinných buněk trav uloženy v mnohem větší míře, než v buněčných stěnách. ABER trávy mají obsah těchto „rychlých“ cukrů zvýšený o 30%. Jsou zdrojem pohotovostní energie hned po vstupu krmiva do bachoru a umožňují bachorovým společenstvům zpracovat více rostlinné bílkoviny. Ta může být využita pro produkci masa a mléka.